Dagens tyrkiske middag: Lahmacun(Tyrkisk pizza) Mmm!
Denne oppskriften er virkelig verdt å prøve. Mine foreldre ble helt gale etter denne matretten mens de var i Samsun, Tyrkia. Det er rart at den ikke er mer utbredt i Norge, jeg tror den har potensiale til å bli veldig populær!



Lahmacun er en slags tyrkisk pizza. Den er veldig tynn, og egentlig veldig sunn også. Jeg har aldri prøvd å lage denne retten hjemme, vi spiser den på restauranter. Men oppskriften som jeg fant er veldig bra. Jeg skjekket den med både svigermor og mannen min, og de sier den ser perfekt ut :) (Skal lage den selv før jeg drar til Alanya!)
Denne oppskriften tar ca 2 timer å lage, og den gir 10-12 lahmacuner.
Deig:
1 ts tørrgjær
0,5 ts sukker
1 og en halv kopp fingervarmt vann
4 og en halv kopp mel
Litt olje
Fyll:
300-400 gram kjøttdeig(Storfe eller lam, vi bruker alltid storfe)
1 stor løk
2-3 hvitløk
2 ss smør
1,5 kopp med nyhakket persille
1 kopp med fersk mint
1 tomat
1 ts chillipepper
1 jalapeno(FRIVILLIG)
1 ts paprikapulver(FRIVILLIG)
1 ts spisskummen(FRIVILLIG)
Salt etter ønske, smak til
Stekes i ca 10-12 min på 115 grader. Optimalt i steinovn/pizzaovn!
Slik lager du deigen:
Bland sukkeret og gjæren i en bolle. Bland med en halv kopp fingervarmt vann. Dekk bollen med en tallerken, og la det stå på et varmt sted i 15 minutter for å aktivere gjæren og gi bedre hevning.
Etterpå blander du sammen resten av deig-ingrediensene, til du får en fin deig. Det lengre du knar, det bedre blir deigen å jobbe med. La heve på varmt sted. Når den har blitt dobbel størrelse, da er den klar.
Rull 10-12 baller av deigen på størrelse med en tennisball. Legg disse på en bakeplate, og la stå på varmt sted mens du lager fyllet. Slå på ovnen til 215 grader.
Slik lager du fyllet:
Vask alle grønnsakene
Hakk persillen og minten opp i små biter.
Kjør løken og hvitløken i en mikser til det er småbiter(Kan også skjære, men veldig små biter)
Smelt smøret i et panne, og ta oppi løkblandingen. Stek dette i 1 minutt på sterk varme, så slår du ned varmen og lar det stå i 2 minutter til.
Skrell tomaten, og skjær i veldig små biter.
Ta alle ingrediensene opp i en bolle, kjøttdeigen også. Bland godt, og bland inn krydderene nå også.
Ta deigballene og kjevl ut til de er ca 5 mm. Smør litt olje på. Smør utover fyllet jevnt og tynt.
Stek lahmacunene på bakepapir i ovn som er 215 grader. Det tar ca 10-12 minutter, men det varierer veldig. Når den er blitt sprø og brun i kantene, og alt fyllet ser ferdig ut, da er den bra :)
Ferdig! Den som vil kan ta på sitronsaft :)
Trinn for trinn bilder av hvordan du skal lage, se her: http://mansurovs.com/recipes/lahmacun-recipe
Silje Jørgensen
09.jun.2010 kl.00:34